EEG – electroëncephalogram en EP – geëvoceerde potentialen

EEG – electroëncephalogram en     EP – geëvoceerde potentialen

EEG – electroëncephalogram

Een electroëncephalogram of EEG is een meting van de elektrische activiteit van de hersenen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door verschillende elektroden. Deze worden met een pasta op het hoofd bevestigd. Dit is van belang voor de diagnose van epilepsie, hersenletsels, metabole, degeneratieve en infectieuze aandoeningen en slaapstoornissen.

De duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten.

Het onderzoek is niet pijnlijk.

 

EP – geëvoceerde potentialen

Een onderzoek EP (geëvoceerde potentialen) meet elektrische antwoorden van de hersenen na visuele, auditieve of gevoelsstimulatie.

Visuele geëvoceerde potentialen zijn het gevolg van visuele stimulatie (wisselend zwart-wit video dambord), hersenstam auditieve geëvoceerde potentialen van auditieve stimulatie (klikkend geluid in de koptelefoon), en somatosensorische evoked potentials van sensorische zenuw stimulatie (kleine schokjes via de huid).

Resulterende elektrische potentialen worden gemeten door elektroden aangebracht op bepaalde gebieden van het hoofd. Dit onderzoek kan dus nuttig zijn bij gevoelsklachten, visuele klachten en evenwichtsstoornissen.